HELPDESK
Plakát helpdesk
PLAKÁTPAPÍR

A palkátpapiroknak mindig famentesnek kell lenniük, hogy a kihelyezés idõtartama alatt ne fakuljanak. Felhasználhatóak a famnetes, teljesĂ» enyvezésĂ»natúrpapírok, vagy a speciálisan a kültéri reklámplakátokhoz gyártott, felületkezeléssel ellátott papírok.

A papírnak négyzetméterenként 100-120 grammot kell nyomnia. Az ennél könnyebb papírok túlzottan áttetszôek, az ennél nehezebbek pedig nehezen ragadnak. A plakátpapírt az anyagösszetétel szempontjából úgy kell kialakítani, hogy nedvesedéskor csak csekély mértékben nyúljon. Így például egy nedves 12 részes plakát nem nyúlhat az 504x238 cm táblaméretnél nagyobbra. Az átlagos nyúlás A plakát teljes (504 cm-es) hosszán 3-4 cm. A plakátok kivitelezésénél ezt figyelembe kell venni.

Plakátpapírt megfelelõ enyvezéssel nedvességállóvá kell tenni, annak vizes állapotában is meg kell õriznie szakítószilárdságát, tehát a plakáthordozóra történõ kihelyezés után még igazíthatónak kell lennie anélkül, hogy beszakadna. A képnyomó-, kromo-, fényes- és mĂ»nyomópapírok csak feltételesen alkalmazhatóak plakátnyomtatásra. Ezeknél a plakátoknál a hajtogatáskor a felületen törések keletkezhetnek, melyek a kihelyezés után is láthatóak maradnak. Az is elõfordulhat, hogy a hajtogatott papírok benedvesítés után összeragadnak.

Futásirány

Minden papírnak van egy futásiránya (rostirány). Mivel a papírok nedves állapotában a futásirányra merõlegesen jobbra nyúlnak, ezért a többrészes plakátoka alapvetõen azonos rostirányú papírívekre kell nyomtatni. Ez a felüleragasztásra is érvényes. Biztosítnai kell az egységes futásirányt (végformátumban párhuzamosan a hosszabb oldal felé).

Áttetszõség

A papírnak kielégítõ fedést kell nyújtania ahhoz, hogy a nyomatlan helyeken az átragasztott plakát ne látszon át. A papírgyártók ma a plakátnyomdáknak olyan papírokat állítanak elõ, melyek hátoldala kék festékkel már eleve be van vonva – ezzel ugyanaz az erdemény érhetõ el. Az így gyártott papír az úgynevezett kékhátú plakátpapír.

Citylight plakát papír

A kétoldalon simított matt mĂ»nyomópapír, melynek minimális tömege 150 g/m2.

PLAKÁT
CITYLIGHT
ÓRI ÁSPLAK ÁT
MOLINÓ
www.dosszie.hu | kartonstanc.hu